winter of 89 |
Ráadásul különböző kívánalmaknak meg kellett felelni, szóval nincs az, hogy itt ez a recept, szupi, jó lesz.
1. Zéró cukor, már így elég édesek vagyunk.
Átnéztem egy csomó receptet, különböző hozzátátplálós csoportokban, kimondottan blw-sben is. Ja, igen, mert, hogy mi blw-zünk. Illetve nem is, hanem igény szerint hozzátáplálok, mert nem esszük mindig pont ugyanazt, de most nem erről szól a bejegyzés. Szóval még ezekben a csoportokban is (általában) volt cukor a sütiben (vagy egy másik pontnak nem felelt meg, vaaaaagy az én képességeimnek). Én sokszor almát reszelek a tésztába, oszt jóvan. De azért az első szülinapi torta, mégis az első szülinapi torta, legyen több, mint egy pucér almás-fahajas muffin.
2. Legyen blw és ir barát.
Ez mondjuk idén nem sikerült, zabpehelylisztes, cukormentes lett, de nem ir diéta kompatibilis, mert banánt is használtam az édesítéshez és a díszítéshez. Úgy gondolom, hogy ez viszonylag kompromisszumos megoldás. A kisfiamnak egyszer (illetve most kétszer :D) van első szülinapja, szóval úgy betoltam két szeletet mindkettő tortából, mint a szél. (#shameonme)
3. Fainul nézzen ki.
Igazán nem akarom magamat fényezni, de ezt a pontot szerintem teljesítettem. Jó, nem színátmenetes vagy betmenes meg fenszi meg blábláblá, de azért egész pofás torták lettek. Sőt, a mamám, aki a legnagyobb sütimester evör, egész konkrétan azt mondta, hogy szép. Csak mondom.
4. Legyen finom.
Ez is sikerült, bár kisB. (unokaöcs) nem volt elragadtatva túlzottan, a többiek és az úrfi is elégedettnek tűnt.
1. Zéró cukor, már így elég édesek vagyunk.
Átnéztem egy csomó receptet, különböző hozzátátplálós csoportokban, kimondottan blw-sben is. Ja, igen, mert, hogy mi blw-zünk. Illetve nem is, hanem igény szerint hozzátáplálok, mert nem esszük mindig pont ugyanazt, de most nem erről szól a bejegyzés. Szóval még ezekben a csoportokban is (általában) volt cukor a sütiben (vagy egy másik pontnak nem felelt meg, vaaaaagy az én képességeimnek). Én sokszor almát reszelek a tésztába, oszt jóvan. De azért az első szülinapi torta, mégis az első szülinapi torta, legyen több, mint egy pucér almás-fahajas muffin.
2. Legyen blw és ir barát.
forrás: https://m.imgur.com/gallery/hyI9ItE |
3. Fainul nézzen ki.
Igazán nem akarom magamat fényezni, de ezt a pontot szerintem teljesítettem. Jó, nem színátmenetes vagy betmenes meg fenszi meg blábláblá, de azért egész pofás torták lettek. Sőt, a mamám, aki a legnagyobb sütimester evör, egész konkrétan azt mondta, hogy szép. Csak mondom.
4. Legyen finom.
Ez is sikerült, bár kisB. (unokaöcs) nem volt elragadtatva túlzottan, a többiek és az úrfi is elégedettnek tűnt.
Az alapok tulajdonképpen hasonlóak voltak, a tészta ugyanaz az almás-fahéjas muffin recept alapján készült, a krém pedig Diétanyu ötlete nyomán, egy másik ötlet alapján (minden tudományos ismeretem képregényekből a fészbúkról származik) használtam 100%-os almalevet pl. a krém édesítésére.
Nnnnna, aszongyahogy:
Nnnnna, aszongyahogy:
Torta 1.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 350 g zabpehelyliszt
- 1 kk szódabikarbóna
- ízlés szerint fahéj
- 6 tojás
- 2 pohár joghurt
- 1 dl olaj
- 2 dl tej
- 2 nagy alma
- 1 dl 100%-os almalé
A krémhez:
- 2 tojás
- 250 ml 100%-os almalé
- egy citrom leve
- egy késhegynyi vanília őrlemény
- 2 ek étkezési keményítő
- 2 ek zp liszt
"Máz"
- 2 banán
- karobpor
- díszítésnek egy banán szeletelve
Semmi extrém dolgot nem kell csinálni. Alapvetően ez egy muffin recept, amit kb. 20-25 percet kell sütni 180 fokon. Na, hát ezt vagy egy órát sütöttem tortaformában, de: baromi sok alma van benne, meg ez nem egy piskóta, szóval ugyan külső szemlélőnek még mindig úgy tűnhet, hogy nyers, vagy ilyesmi, de nem az. Tényleg. Kettévágtam a megsült tésztát.
A krém hozzávalóit összekevertem, sűrű pudingot főztem belőle, és megkentem vele a tészta alsó részét. Rátettem a másik felét.
A banánt összetörtem, összekevertem karobporral, és bekentem vele a tortát. Karikára vágott banánnal díszítettem. Tádámmm.
Torta 2.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 150 gramm zp liszt
- 50 gramm karobpor
- fél kk szódabikarbóna
- 3 tojás
- 2 dl tej
- 1 pohár joghurt
- két kisebb alma
- ízlés szerint fahéj
Túrós réteg:
- 0,5 kg túró
- joghurt. nem emlékszem mennyi. :D 2-3 kis pohár
- 2 nagy banán
- fél csomag expressz zselatin
Legfelső réteg:
- 250 ml almalé
- 1 dl habtejszín
- egy citrom leve
- 2 ek zp liszt
- 2 ek keményítő
A tészta gyakorlatilag u.az, mint a másiknál, csak karobporral. Viszont szélesebb tortaformában sütöttem, kb. fél órát sült 180 fokon. A banánt összetörtem, összekevertem a túróval és a joghurttal, az expressz zselatinnal (igen, ez a gyenge láncszem a receptben, még egyszer valami mással helyettesíteném - agaragar? pektin? normál zselatin? passz, egyelőre). A túrós masszát beöntöttem a tortaformába a tésztára, és hűtőbe tettem egy órára. Végül ugyanúgy pudingot főztem az almaléből, habtejszínből (elfogyott a tojás :)), satöbbiből, mint az előző tortánál, és elegyengettem a túrós réteg tetején.
forrás: https://giphy.com/gifs/thats-all-folks-upg0i1m4DLe5q |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése